Friday, January 30, 2009

stained.

i have to admit that i ain't your regular domestic goddess. i'm preoccupied with projects more important than household work -- or so i want to believe -- and when it comes to solving domiciliary problems i find myself grabbing the latest cillit sh'bangbang (or whatever miracle solvent came out the latest) only to realize that it's probably really poisonous and does not perform as it did in the commercial.

in situations like these, most people grab the phone and call their mothers. the thing is, i was raised by two scientists who share my tendency to procrastinate when it comes to mundane issues like household chores. my mom and dad can kinda cook (read: we were fed as kids) and they clean regularly (read: we did not live in a pigsty), but the house was never immaculate and the meals often less than appetizing. my utmost admiration for my parents is in no way lessened by their shortcomings, but if i need help in stain removal the last number to call is mom. (dad might know, though... he's the one who sews in the family, too.)

for people like me the martha organization is an essential source of invaluable information. the organization is a sort of a stitch'n'bitch club for women who have an interest in domestic perfection. and it isn't about exclusivity because they're more than willing to share their knowledge -- even through a helpline! i mean, how great is that?

while some people apparently fail to appreciate the variability of human interests and how they promote communal well-being, i give two thumbs up to the marthas. we need people like my mother whose groundbreaking research on identifying the mrsa bacteria has helped towards finding solutions to control a significant hospital killer, but we also need domestic magicians who keep our stained stoves in check. variance is for the benefit of all!

5 comments:

Anu said...

Marttojen jakamiin ohjeistuksiin kuuluu kodinhoidon lisäksi myös mm. pyykinpesu, tahranpoisto ja tuholaisten torjunta, mitkä ovat kaikki varsin hyödyllisiä aiheita jokaiselle vaatteistaan kiinnostuneelle ihmiselle.

Minun mielestäni heidän toimintansa on varsin arvokasta, varsinkin kun se perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen.

stellagee said...

aivan, erityisesti meille uusavuttomille kaikki vinkit, kansanperinteen ylläpitäminen ja sen tarpeen mukaan päivittäminen, ovat arvokkaita.

Anna said...

Martat on mahtavia! Mä rakastan niiden toimintaa ja koko konseptia. Mä olen myös intohimoinen keittokirjojen ystävä ja keräilen niitä. Martat ovat antaneet oivan kontribuution maamme ruokakirjallisuuteenkin. Oma suosikkini on Penninvenyttäjän keittokirja (inhimilliseen 10 euron hintaan!), mutta Marttojen tuotanto pitää sisällään monta hienoa opusta perinneruuista lasten keittokirjoihin, sienioppaisiin ja vaatteidenhuolto-opuksiin. Upeaa! Menkää ihmeessä tutustumaan vaikka Marttojen nettikauppaan, jos valikoima ei entuudestaan ole tuttu.

Ja Anu, ootko muuten huomannut että Martat kutovat sukat kaikille vuonna 2009 syntyville vauvoille! Sinä nyt tietysti osaat tehdä ihanat sukat itsekin, mutta ajatus on minusta silti aika sympaattinen!

tiiti said...

hahahaa. musta vaan se ajatus, että kun ihminen valitsee harrastustaan, niin kaikenmaailman runonlausunnan, riippuliidon, vuorikiipeilyn, haaveilun tai vaikka päälläänseisonnan sijaan se valitsee kotityö, oli pikkaisen hassu.

ei mua nyt ihan vielä kannattais ristiinnaulita kansanperinteen tuhoamisesta ja nuorison uusavuttomuuteen tuomitsemisesta. löytyy varmaan parempiakin syitä.

ps. heitän likaiset astiat roskiin ja syön pelkkää hk:n mikropitsaa ja popcornia

stellagee said...

anna: mä kyllä tykkään keittokirjoista, mutta martat ovat tuttuja lähinnä sen help-linen kautta. "apua!" mutta tarviipa tutustua.

tiiti: musta se ei ole hassu (juu, meitä on niin tosi moneen junaan...), mutta et toki kuulu kirjoituksesi vuoksi ristiinnaulittujen ja sellaisten ajatusten kohteeksi. mulla vain ovat nuo martat olleet lähiaikoina aika aktiivisessa hyötykäytössä, joten respectiä piisaa tästä suunnasta.