Monday, February 8, 2010

neigborhood recommendation #12: fresh bread and brekkie.

i'm back with my neighborhood recommendations. i actually hesitated posting this particular one, because i am seriously worried the place will be packed and i won't be able to find a seat in the weekends. but since i do want to promote a business i believe in because keeping them in business is also to my own advantage, here goes nothing. the thing is, you people reading are not such a numerous lot that i reckon you hardly create a crowd by yerself.

i am lucky enough to live close to two small bakeries that offer fresh bread. i mentioned kakkukeisari before, but there's another one worth mentioning. although finns consume vast quantities of bread, to be perfectly honest our nutrition culture does not favor freshness or flavor. fetching a warm loaf in the morning is an everyday luxury that i treasure, but after forming the habit of eating only bakery bread, it's quite hard to go back to sealed, store-shelf alternatives, i warn you.

the place i want to recommend is called crustum. i found out about it from anu in a brief status post at facebook.

crustum is a small family business, operated by a finnish-swedish and german couple (i believe) which opened its doors late last fall. their goods are definitely german influenced and one of my favorites is the "partysonne": a sun created by approximately 30 small buns with a variety of seed toppings. nevertheless, my ultimate favorite is their spelt bread: just the perfect sourdough whiteness. they also offer a variety of sweets – continental style – which is rather refreshing.

the best part is that they sell fresh bread on sundays. yup, you can get your hands on a steamy loaf early on a sunday morning.

the title said brekkie, right?

well, in addition to the bakery, they serve a buffet breakfast every day. not exactly vegetarian friendly – if you're not really into bread – the table is filled with such a selection of cold cuts that my carb-cutting sweetie is more than enthusiastic. there's also some cheese, lax and your basic yogurt and muesli. the coffee is great and there's pink grapefruit juice, and they keep the buffet pleasantly neat. the clientele is not your stereotypical rödberga hipster posse, but reminds me of small cafes next to great bookstores in bigger cities – the atmosphere is more literary than hip, if you know what i mean... needless to say, i am there every weekend.

any brekkie favorites you want to recommend?

10 comments:

Jobove - Reus said...

very good blog, congratulations
regard from Reus Catalonia
thank you

Anu said...

Mä myös suosittelen Crustumin spelttileipää, se on erinomaista. Ainoa huono puoli on leivän pieni koko, mutta se on nykyään aika yleistä.

Mä en juurikaan ole viime aikoina syönyt aamiaisia ulkona, mutta jos söisin, valintani osuisi varmaankin Gran Delicatoon tai Espresso Edgeen. Kummastakin saa hyviä leipiä.

Salka said...

Jos asuisin jossain paikassa, missä olisi leipomo oikeasti kulman takana, tai edes inhimillisen kävelymatkan päässä, hakisin leivät vallan sieltä ( tai, ainakin romanttisesti kuvittelen niin!) Onhan täälläkin periferiassa peräti yksi leipomo/kahvila ( jonne on tosin sellainen kahdenkymmenen minuutin kävelymatka..), josta kerran hain leipää, vain todetakseni sen ehtineen inhottavasti kuivua. Liikkeellä pitäisi ilmeisesti olla aina hyvin aikaisin, ja se jos mikä on mun kaltaiselle aamuvirkulle mahdoton tehtävä..

Sugar Kane said...

I spent the weekend recently in yr hood, and Crustum became a firm favourite. The coffee is hot, strong and tasty enough to wake the death, and moreover, the people running it are very, very nice. Top marks!

Anu said...

Luulen, että sitten kesemmällä, kun tenavaa ei tarvitse aina pukea erikseen uloslähtöä varten, haen useammin tuoretta leipää Leipäkeisarilta aamuisin. Näillä keleillä leivät tulee usein haettua edellisen illan kauppareissun yhteydessä, kun aamulla ei viitsi alkaa erikseen säätää.

stellagee said...

tlmm-r, thank you.

anu, mulle spelttileivän koko on juuri täydellinen tai itse asiassa se voisi olla pienempikin. kun syöjiä on vain yksi, liian isot leivät auttamatta ehtivät kuivua.

gran delicatossa olen syönyt kerran patongin, mutta se ei tehnyt muhun suurtakaan vaikutusta. täytyy mennä uudelleen arvioimaan...

salka, aamuinen leivänhaku on mullakin hiukan "suhteellinen" – aamuksi riittää mikä tahansa aika ennen iltapäivää. lähileipomo on todellakin onni, jota olen oppinut arvostamaan! pitäisi vielä skarpata sinne useammin; mä en edelleenkään syö leipää joka päivä.

sugar kane, i totally agree!

Anna said...

Oi voi, tuonne Crustumiinhan pitää päästä ensi tilassa!!!

Hesassa mäkin yleensä syön aamupalaa mielelläni Gran Delicatossa: niiden patongit on aika peruskamaa mut ciapattat oikeesti kauheen hyviä (esim. se vegetäytteinen). Ja kahvi on kyllä ihan parhaasta päästä koko kaupungissa.

Turussa on onnettoman vähän aamiaispaikkoja (näin asian harrastajana se aina mua jäytää). Mut jos kyseessä on vähän myöhäisempi aamupala, Cafe Artista saa tietty ihanaa kahvia ja kirjaston kahvila Siriuksesta parhaita croissantteja sekä proseccoa palan painikkeeksi. Ja uudehko Latte Kristiinankadulla on kanssa oikein viehättävä aamupalapaikka - se on ihana paikka muutenkin.

stellagee said...

anna, kyllä ja heti kun olet helsingissä niin mennään! ja ilmeisesti mun tarvitsee (heti kun on vähän lämpimämpää) hiippailla kokeilemaan uudelleen sen gran delicato.

Anu said...

Gran Delicato on muuten laajentanut tilojaan rutkasti (siitä se remppa, jota Anna aikoinaan ihmettelit). Laatu on kuitenkin edelleen priimaa, mikä ei aina ole itsestäänselvää tuollaisten laajennusten yhteydessä.

Mä tulen teidän kanssa kahville!

stellagee said...

no sitä suuremmalla syyllä sinne tarvii mennä sitten uudelle visiitille. ja tervetuloa, mennään nautiskelemaan!