Wednesday, June 9, 2010

neighborhood recommendation #14: hotdog!

although the location of this spot is not genuinely in my neighborhood (which is strictly speaking below bulevardi), it's close enough and great enough to deserve a recommendation.

as a (current pesco-)vegetarian i have become accustomed that certain foods are out of my reach when eating out. getting a burger choice with all the trimmings i yearn is practically impossible as is finding proper lasagna. i am not after meat-substitutes as i gave up meat knowingly and do not wish to taste or experience the texture. nevertheless, sometimes a simple soy bolognese or a soy patty burger would be an option i'd go for instead of the grated veggies herbivore alternatives are usually made of. a welcome improvement in my books is that chili sin carne is becoming more commonplace at mexican restaurants here.

when friends suggested we'd visit nakki tehtaanmyymälä on a saturday for lunch i was glad to join. i assumed they'd have soup because they had been advertising in facebook, but when we arrived and my friend uttered the words "hotdog saturday" my face went gloomier. i was prepared to find a takeout somewhere close...

inside the tiny room i quietly whispered in my sweetie's ear that "they most probably won't have veggie wieners..." and was greeted with a happy holler from behind the counter: "oh, yes we do!"

i guess my quiet whispers are not that quiet... and let's just say a photo opportunity was missed: the entire place burst into laughter when my face turned into a wide grin and i gasped for air enthusiastically.

in any case, they have hotdogs every saturday with a changing special each week in addition to a variety of toppings to choose from. i had mine with avocado relish and pickled red onions and, yup, it was yummy.

the pics are from their facebook site. ours were eaten promptly, i.e. way before i could even think about a camera.

they're also planning to introduce another traditional grill snack i sometimes think would work great, the finnish meat pie, in a vegetarian version. this may not seem like a big deal to you, but for me the idea of having a faux meat pie with two hotdogs has been an unimaginable treat for over a decade. needless to say, i'd love to have one in all its greasy glory.

they also have regular, meaty hotdogs for those who want them. so go, take your vegetarian friend with you and have a great hotdog together at nakki!

10 comments:

Anna said...

ooo. kiva kun kerroit. kuulin tosta hodaripäiväjutusta joku aika sitten ja tietty oletin, että se on all meat, ja olin aika pettynyt. oon jotenkin alkanu odottaa, että tän tyyppiset nuorekkaat (hyi mikä sana, tuleepa mummo olo, kun sanoo noin), trendikkäät ja ainakin semi-tiedostavat paikat tarjoaa ilman muuta myös kasvisruokaa, koska mun nähdäkseni merkittävä osa nuorista, trendikkäistä ja tiedostavista ihmisistä on vegejä.

muutenkin pelkän liharuuan tarjoaminen tuntuu aika keskiaikaselta. esimerkiks täällä tampereella pyörii kesäisin haussii&nakkei-klubi sunnuntaisin yhden ravintolan terassilla. sitä sponsoroi joku lihajalostamo, ja kilpailijoiden soijavaihtoehtoja ei luonnollisesti ole tarjolla. kasvissyöjien huomioimisesta tiedustellessani sain vastaukseks, että vegeille suositellaan oluen juomista. olin aika pöyristyny (onpa tuokin hassu sana), eikä mua todellakaan huvita kantaa kyseiseen paikkaan rahojani, vaikka musiikkitarjonnan puolesta ehkä voisinkin. junttiuden viimeinen linnake, sanon ma. ja arroganttia ravintoloitsijalta torjua suoralta kädeltä osa potentiaalisista asiakkaista.

mut peukku nakille. mukavaa yllättyä positiivisesti!

Anna said...

Hei, mahtava vinkki! Kun tulen Hesaan, tehdään hodaritreffit, jooko! :)

Laatuisa pikaruoka on mun ehdoton heikkouteni. Mikäpä olisi parempaa kuin luksushamppari tai luksushodari? Kasvisruokailijoiden heikkoja valikoimia näissä systeemeissä olen kyllä monasti ihmetellyt minäkin, vaikka liha mulle maistuukin. Kebab-paikoissa (usein) hyvä vaihtoehto on tietty falafel, mutta nakkikiskalla vaihtoehtoja on varsin huonosti. Ja "kasvishampurilainenkin" tapaa (ainakin täällä Turun puolessa) olla jotakin tyyliin "ananas ja muna". (Joo, erään turkulaisen snägärin kasvishampurilainen tosiaan on mallia säilykeananasrengas + paistettu muna sämpylän välissä. Hmm??)

Anu said...

Meri-Teijon ravintola Plattapoffin "kasvisvaihtoehto" oli viime vuosikymmenen alussa leivitetty vuohenjuuston siivu...

Falafel on erinoimaista kamaa, mutta varoituksen sana turkulaisille: Wärtsilän portin luona sijaitsevan kebab-pizzapaikan kasvispyörykät eivät ole falafelia nähneetkään, vaan niiden koostumus on jotain hyvin kummallista leivitettyä pakastevihannesta. Ja kasvisrullassa on iso satsi riisiä sisällä (mistä johtuen rulla ei pysy kasassa...).

Grillikioskit taitavat perinteisesti olla lihansyöjien valtakuntaa. Ranskanperunat kaikilla mausteilla lienee yleensä ainoa lihaton vaihtoehto.

stellagee said...

anna, juu, mäkin oikeasti oletin automaattisesti, että hodarilauantai on täysin multa poissuljettu juttu.

vaikka mäkin haluaisin uskoa, ettei nykyisin ravintoloilla ole varaa jättää kasvissyöjiä huomioimatta, niin tosiasiassa mä edelleen yllätyn, kun veget on huomioitu ja, erityisesti, jos veget on huomioitu tasapuolisesti.

keskiajalta on pitkä matka...

anna (heh), tehdään ehdottomasti!! luksussnagari on parasta maailmassa. kasvishamppareita saa jossakin versiossa (ja ne versiot ovat vaihtelevia, kuten sanoit) useimmista paikoista, mutta esimerkiksi mulle grillivalikoimassa mahdottomalta tuntuva ajatus soijalihiksestä on samaan aikaan kuvottava ja perverssin kiehtova. ei sille mitään voi, että joskus olisi hauskaa maistaa lihistä, mutten ole valmis tinkimään lihattomuudesta.

anu, mulla olisi viimeisen reilun viidentoista vuoden kokemuksella jakaa vaikka minkälaisia kasvisvaihtoehtoja, joihin verrattuna leivitetty vuohenjuustokiekko tuntuu gourmet-aterialta. mä muuten tunnistan nuo pakastevihannespyörylät – niitä tarjoiltiin usein kasvispyöryköinä yliopiston ruokalassa eli tuttua tavaraa. eivät kyllä falafeliin päinkään, joka itsessään on kelpo kamaa...

Sugar Kane said...

Kiitos kanssa tästä, tiiän, minne menen seuraavan kerran huutelemaan et onk nakei. Tuol vois arkilounastaakin, hinnat näyttävät säädyllisiltä.

Itse olen sekasyöjä, mut mieluiten en syö lihaa, jonka alkuperästä ei ole hajuakaan (kuten normiravintoloissa harvemmin on). Helsingissä kyl kasvisruokailee nykypäivänä aika hyvin, mut toista on vielä Tampereella. (Tosin, Vaakon nakki -kioskin höyrymakkara Pispalassa maistuu mulle kerran kesässä, viereisellä hippiklubilla notkumisen vastapainona...)

stellagee said...

sugar kane, juu kannattaa tutkailla myös lounasvaihtoehtona. mä olen nakkimuonituksen eväistä saanut nauttia muutamaan otteeseen ja täytyy sanoa, että toimii.

hodarilauantaille pitää siis suunnata oikein joukolla, kun anna eksyy kaupunkiin.

Esba said...

nakista on kantautunut kehuja monesta suunnasta. kun lukaisin tämän, niin vakuutuin viimeistään. soon nakkikeikka lauantaina!

stellagee said...

esba, soon loistavaa!

Anonymous said...

Kiitos nakkivinkistä! Ja niin, maailman parhaat lihapiirakathan myydään Lappeenrannan torilla tai satamatorilla. Minulla on hämärä mielikuva, että sieltä löytyisi myös kasvisversio, mutta en kyllä voi vannoa. Tarkistan asian, ja jos näin on, voit seuraavalla kotimaan matkallasi käydä kasvisvedyllä/atomilla. (pahoittelen, että kotiseuturakkaus paistaa auttamatta läpi kirjoituksestani)

stellagee said...

ano, mahtavaa, lappeenrantaan siis!