Tuesday, April 13, 2010

can't you enhance it?

a friend of mine recently linked this site to facebook. it is miraculous how much these examples resonate to me – even given the short period of time i've worked solely in digital media and design – and how i felt like weeping in addition to laughing as i read through them. undoubtedly, new software improves many things, but it does not turn us into harry potter nor do programs actually do the job of a designer or coder for them.

although the multiple examples of clients asking you to alter a jpeg for them in the style of "i want to see the face of that person, can you just rotate their head to face the front?" are incredibly hilarious and saddening, one of my ultimate favorites is this prime example of client bargaining:

Client: “[Indian outsourcer] says he can do this site for $200. Why should I go with you?”

Me: “Has he done any work for you in the past?”

Client: Yeah! He did [Other Site] for me.

[I load the other site]

Me: “The entire site’s done in Flash.”

Client: “Huh?”

Me: “It’s a site for iPhone users.”

Client: “I know. Cool, huh?”

Me: “It’s a site for iPhone users… none of whom can see it…”

Client: “Huh?”

Me: “The iPhone doesn’t support Flash.”

Client: “Well it looks fine on my PC!”

Me: “Do you have an iPhone?”

Client: “No.”

Me: “…”

Client: “Tell you what, I’m just gonna go with [Indian outsourcer]. He seems like he knows what he’s doing and I’m not sure you do.”

Me: “Have fun.”

to remain fair, it is not unusual that regular people are not familiar with the technical details and possibilities of the internets, but thanks to popular television series and movies, it seems there is a widespread belief in the omnipotence of photoshop. for anyone dealing with images for a living these days, this particular phenomenon is a source of constant hell.thank you, csi, for providing us with unlimited enhancing requirements.

i'm sure many other professionals of different fields can relate – do you have any examples?

4 comments:

Flore said...

Niin totta. Taistelen itse toisinaan niinkin yksinkertaisen asian kuin resoluution kanssa. Ihmiset eivät tahdo millään ymmärtää, että pikkuista tyyliin kännykkäkameralla otettua ja usein huonolaatuista kuvaa ei voi käyttää A3-kokoisen julisteen tai muun vastaavan pohjana. Tai että youtube-videon tasoisesta videosta otettu screencap ei välttämättä ole paras vaihtoehto kotisivujen layoutin pohjaksi.

Kiitos muuten hyvästä blogista! Olen jonkun aikaa käynyt lueskelemassa, mutta sain näemmä kommentoitua vasta tähän. :)

May said...

Field: intranet/application development.
"I can do this in an afternoon!"
Ok. So can I, but the solution will keep you and your users happy for about five minutes. What comes after that is not called "enhancements", it's called "double work".

Birger Jaarli said...

Muhahaha! Kysy vaan kuinka paljon! Äänipuolella se on jatkuvaa. Joo kaikkien ei tarvitse ymmärtää tekniikkaa ja niin edelleen, mutta terveen järjen käyttäminen olis suotavaa edes joskus. Kyllä, jos tuossa näyttelijän vieressä on suihkukone tyhjäkäynnillä, niin se on sitten siinä ääniraidallakin. Kyllä, kyllä se haittaa, todennäköisesti niin ohjaajaa kuin yleisöäkin. Ei, sitä ei saa maagisesti taiottua pois äänestä.

Puhumattakaan sitten kaikista kotihifiharrastajista, joilla on puurot ja vellit iloisesti sekaisin, mutta jotka haluavat kuitenkin kertoa MITEN ASIAT ON... Pakko yrittää ottaa huumorilla...

Varmaan jonkin verran asiaan vaikuttaa se, että monilla on kotikoneillaan kuvankäsittelyohjelmia, leikkausohjelmia ja musasoftia ja kourassa digijärkkäri ja videokamera ja himassa huippuvarustellut kotiteatterit, joten ajatellaan että nyt sitten tiedetään valokuvaamisesta, kuvankäsittelystä, graafisesta suunnittelusta ja elokuvanteosta kaikki. Huoh.

stellagee said...

mme flore, kiitos paljon kehuista!

resoluutiot ovat jep, tuttua. "kyllä se näyttää ihan painokelpoiselta" tai "miten niin tästä ei saa julistetta? se on ihan tarkka!" (72dpi, 167x58 px) välillä vähän itkettää...

may, lol.

birger jaarli, voin kuvitella... siis eikö teillä olekaan niitä laitteita, joilla voi siivota kaikki kaupungin äänet yksitellen pois ja jättää sen bussipysäkillä tapahtuneen kuiskauksen? mitäääh?! kyllä csi:ssä on!

biokemistisiskoni nauraa samaisten sarjojen näytekäsittelyä ja analyysinopeutta...