Monday, August 31, 2009

brooklynite.

when i lived in nyc five years ago, brooklyn was emerging as a viable, trendy option. williamsburg around bedford avenue was already filled with hipsters, but not gentrified to today's extent. also moving to brooklyn was usually a sign of the inability to afford living in manhattan or starting a family. i moved to billyburg because a part of me enjoys the slightly grimier surroundings and i traded my closet sized hole in soho to an actual room.

not today. a viable option has transformed to preference: an increasing number of people voluntarily and willingly choose brooklyn over manhattan. the neighborhoods are buzzing with restaurants, cafes, bars, stores and beautiful parks. the streets are lined with brownstones with cosy backyard gardens and the interiors of the houses are often completely revamped and modern. in comparison the minute greenery, the noise and the rather small villagey areas of manhattan that lose their appeal in the eyes of trendy new yorkers, the small neighborhoods of south brooklyn all walking distance from each other are attracting flocks of people just minutes from manhattan and with almost as much green grass only a few blocks away as you'd have at central park east.needless to say, the most significant change in my trip this time was the time spent east of the east river – manhattan seemed to offer very little. to my biggest surprise i actually did not step once into the east village where i used to go regularly before. instead i walked the streets of my beloved williamsburg in addition to fort green (pic above), boerum hill, cobble hill and greenpoint.

although the streets of brooklyn neighborhoods are greener and more spacious, the vibe of nyc is present. the economy has affected all of the big apple and people are less pompous and more laid-back, but the active optimism that pushes new yorkers is constantly apparent in the everyday lives of young brooklynites.

hence, most of my forthcoming recommendations will be from brooklyn. i will write about restaurants, stores and museums; anything else you wanna hear about? let me know!

7 comments:

Anu said...

Mä olen miettinyt, että jos jonain päivänä vielä pääsen takaisin New Yorkiin, hommaisin hotellihuoneen jostain Brooklynin puolelta, esimerkiksi juuri Williamsburgista. Siellä on hiljaisempaa ja rauhallisempaa kuin Manhattanilla (kirjoitin muistaakseni joskus siitä, miten kaupungin melu alkoi käydä hermoille jo viikon reissulla) ja metrolla pääsee kuitenkin kätevästi joen yli jos siltä tuntuu.

Muutenkin isojen kaupunkien fiilikseen pääsee paremmin sisään jostain kaupunginosasta kuin ihan ydinkeskustasta käsin.

Anna said...

Mä haluan kuulla kaikesta!! :) Kaikki kaupungin tunnelmaan liittyvät pohdinnat ja fiilistelyt ovat kiehtovaa luettavaa - kiitos muuten jo tuosta ihastuksen väreitä herättäneestä brunssi-kirjoituksesta!

Anun kans oon ihan samaa mieltä tuosta, et ihanteellisinta usein on majoittua ydinkeskustojen ulkopuolelle. Paitsi että se on yleensä tuntuvasti edullisempaakin, kaupungin aistii jotenkin "aidompana" (siinä määrin kuin turistilla nyt ylipäätään on mahdollisuuksia päästä sisään paikallisasukkaan kokemusmaailmaan - sä tietty pääsetkin, kun oot asunut Nykissä vähän pitempäänkin) ja ravintola- ja putiikkitarjonta on usein paljon kiinnostavampaa.

Anu said...

East Villagesta tuli mieleen, että mä kävin katsastamassa sen pariinkin otteeseen oman NYC-reissuni aikana viime vuonna, ja se vaikutti yllättävän hiljaiselta - paljon suljettuja liiketiloja ja aika vähän ihmisiä liikkeellä. Onkohan jengi siis muuttanut just sieltä Brooklynin puolelle?

stellagee said...

anu, ihan totta, brooklyn on paljon rauhallisempi. tosin mun mielestä nykiin ei oikeastaan sovi tyypillinen kaupungin keskusta -ajattelu, koska manhattankin on selkeästi jakautunut edelleen moneen kylään. silti niistäkin idyllisimmät ja hauskimmat (greenwich village, east village, lower east side) häviävät brooklynin vastaaville alueille nykyisin.

suomalaisten ja muutenkin turistien suosima majoittumispaikka midtown (vaikka ei olekaan ns. keskusta) on mun mielestä ehkä se sieluttomin paikka koko saarella, jonne en menisi mistään hinnasta olemaan yhtään enempää kuin on pakko. jo sirtyminen hotelliin alemmaksi manhattania tarjoaa ihan toisenlaisen kokemuksen.

mutta juu, suosittelen brooklynia majoittumiseen ihan ehdottomasti. ja sun havaintosi east villagesta taitaa päteä: sieltäpä juuri on siirrytty brooklynin puolelle, mutta samoin on käynyt esim. tribecalle, josta jengi on lähtenyt brooklynin DUMBOon.

anna, kiitos ja ole hyvä. täältähän pesee sitten kaikenlaista fiilistelyä.

kuten tuossa ylempänä sanoinkin, en usko, että manhattanilla pätee keskusta-ajattelu, mutta mua kyllä surettaa ihan kauheasti kun suurin osa hotellitarjonnasta on saaren keskivaiheilla ja alueilla, jotka ovat tylsiä ja "tyhjiä". pahinta on kuulla, kun joku turisti on hengannut midtownilla melkein koko lomansa ja oikeasti kokee times squaren ja central parkin todelliseksi new yorkiksi.

edelleen pätee aika vahvasti se, että elämä löytyy 14 kadun alapuolelta. ja nykyisin erityiseti brooklynistä...

Lexi said...

so jealous! what a lovely photo! i visited brooklyn for the first time ever last april, and although i only stayed there for a week, i think your photo represents exactly that atmosphere of the area. at the end of my stay i didn't want to leave. AND THE PEOPLE WERE SO NICE! anything you write about new york will be received with great interest. lots of photos please!

Anu said...

Mä luulen, että ihmisillä on aika erilaisia mielikuvia New Yorkista - on varmaan paljonkin sellaista jengiä, joka etsii tv-ohjelmien ja sarjojen New Yorkia ja viihtyy Times Squarella (mulle tuli siellä välittömästi torikauhu).

Sama juttu muualla - mä yleensä yritän ohjeistaa ensimmäistä kertaa Barcelonassa käyviä välttämään esimerkiksi Ramblaa, joka on sisäänheittäjien, taskuvarkaiden, ihmispatsaiden ja kännisten turistien kansoittama helvetti, mutta silti aika moni haluaa käydä siellä ihmettelemässä, koska se jotenkin olennaisesti kuuluu kyseiseen kaupunkiin ainakin matkaoppaiden rakentaman kuvan kautta.

Taisin joskus aiemmin mainita, että meidän New Yorkin reissun hotelli itäisellä 27. kadulla oli jälkeenpäin ajatellen liian ylhäällä, mutta toisaalta ihan hotellin lähellä oli metroasema, joten sieltä pääsi aika näpsäkkäästi joka suuntaan.

stellagee said...

lexi, i also think the photo represents the neighborhoods well – such beautiful streets! i can relate to your feeling of not wanting to leave.

i promise to write fairly many posts about brkln. and hopefully i have enough pics to match...

anu, hyvä pointti. tietysti ihmiset hakee eri asioita nykistäkin ja monelle se "oikea" nyc ja pääasia on juurikin times sq ja 5th avenue. ja kyllä mä suosittelen tietysti käymään niissä ihan vain matkailusivistyksen vuoksi.

sitten taas harmittaa se, että matkailuinfoissa korostetaan mun mielestä (joka on tietysti se ainoa ja oikea mielipide...hehee) aivan vääriä alueita ja majoitetaan ihmiset ihan vääriin paikkoihin. varmaan vähän samoin kuin sulla on barcelonan kanssa. ja sitten mä taas valitan, kun "mun" baareihin eksyy espanjalainen turistilauma ottamaan kuvia... ei voi voittaa.

nykin ehdoton ykkösasia on muuten metro, joka on mielettömän toimiva.