Wednesday, June 10, 2009

bring me my veg.

as a vegetarian who only in the past few years retreated to eating fish (and, yes, i consider it a form of giving up on my principles...), you’d think my daily intake of fresh fruit and veg was in order. well, couldn’t be more wrong.

you see, i’m a pasta and cheese kinda gal. i find peeling fruit a nuisance above any other and the only time you’ll see me eating fruit is as a fruit salad that someone else prepared. since i’m allergic to pineapple and apple, there aren’t many prepared fruit salads available (and why is that, huh?). so ignoring sporadic fruit juice intake, you can tick out the fruit from my diet.

with veggies i am almost as bad. i eat salads, but find preparing them too slow. my weeks alone when my sweetie’s off on work related things, i eat pasta, bread and cheese. days and days of bloatathon....

needless to say, my habits suck. the poor nutrition i get is instantly visible and the minimal excercise doesn’t exactly help. add two pots of coffee a day and you've got a disaster. my skin lacks clarity and, well, cellulite ohoy... it’s clear i know what’s wrong in my ways, but old habits die hard. i am one of those people who need an attractive and easy solution to self-induced and supported problems. hell, who doesn’t?

my university had a group for people interested in buying organic veg, but i found the offerings lacking in quality. additionally, i did not mesh too well with the hippie mindset where the produce wasn’t the primary issue but meat-eater bashing seemed to outweigh the fun with veg. then again i only tried it once and my judgment is probably somewhat distorted. hippies just create a rash on me... yeah, i know i’m a snob.



therefore, i was keen to try sis.deli+cafe’s organic weekly veggie bag. i am a fan of the place and thought their idea was great. by placing an order by sunday, you can fetch a bag filled with your weekly dose of fresh organic fruit and veg the next tuesday. the contents should be 3,5kg (500g daily) and for 25€ it did not seem too steep a price – it is organic after all.

part of the seduction of the bag for me, at least, is being introduced to seasonal produce. i am not all that familiar with what veggies are in season and i am hoping the contents would help educate my urban mind used to overflowing grocery store counters. another perk is obligation: after i have the bag, i am also bound to prepare the contents and eat them, because tossing perfectly good food away just strikes me as impossible. sound good?

our first bag came filled with oranges (fruit=hassle=yuck), large carrots (crunchy and sumptuous), a large leek, tomatoes and some green leaves (pretty and yummy)... did i forget something... hmm. in any case, it did not seem worthwhile to be honest. but i won’t give up that easy since there isn't a hippie in sight!

as i’m writing this i am munching away the last carrots from our batch. i will place another order soon and will keep you posted. anyone else tried the bag? whaddayathink?

13 comments:

Mikaela said...

Kiva kuulla että joku toinenkin kala-kasvis -ihminen taistelee samojen ongelmien kanssa. Kuka sanoi että kasvissyöjät ovat aina langanlaihoja ja terveitä, itse sorrun aina pastaan, leipään, juustoihin..huoooh.... Olen kokkaajana avuton joten kunnon ruuan valmistaminen on vähintäänkin työlästä, onneksi avokki kokkaa mielellään, muuten olisin 100 kg tynnyri täynnä hiilareita ;O)

stellagee said...

mä myönnän suoraan, että olen ihan puhtaasti laiska. laiska.

en halua ajatella pastan, leivän ja juustojen olevan sortumista (mä en suostu kannattamaan mitään ajatuksia, joiden mukaan hyvä, eläimetön ruoka olisi pahasta... tsihih), mutta kun ne muodostavat 90% ruokavaliosta, on mikä tahansa ruokaympyrä täysin häränpyllyllä. terveysvaikutukset mua eniten huolettavat, ehdottomasti, vaikka ulkonäkövaikutuksetkin voisivat tehdä terää. :P

mullakin paine paremman ruoan laittamiseen tulee avokilta, joskin kokkaaminen sujuu yhdessä. yksin laiskuus saa vallan.

Anu said...

Mä olen miettinyt tuota Sis. Delin rehukassia, mutta en oikein innostunut siitä sika säkissä -meiningistä, varsinkin, kun mitään "kauden vihanneksia" ei ainakaan kotimaisissa valikoimissa tähän vuodenaikaan oikein ole, uusia perunoita lukuunottamatta (niiden kausi kummasti varhaistuu vuosi vuodelta). Ehkä kattelen sitten loppukesästä, kun avomaan vihannekset ha juurekset kypsyvät.

Tuo mainitsemasi valikoima tuntui aika niukalta, mutta ehkä se johtuu juuri edellämainitusta.

stellagee said...

anu, samoin mua hiukan epäilyttää kassin sisällön satunnaisuus. toisaalta ehkä juuri siksi halusin kokeilla, jos vaikka yllätys olisi ollut positiivinen. ekalla kerralla se ei oikein tehnyt vaikutusta, mutta ajattelin kuitenkin antaa uuden mahdollisuuden...

loppukesästä meidän oma sato kypsyy (JEEE!), joten kassi jää ainakin siltä ajalta tilaamatta; ehkä voit raportoida omalla puolellasi, jos päätät tilata?

Anna said...

Sinänsä Sis Delin kassi kuulostaa ihan kiinnostavalta, mutta itse vierastaisin kyllä tuota random-meininkiä. Itse teen kyllä paljon salaatteja kesällä (en talvella, sillä säällisiä raaka-aineita ei todellakaan löydy mistään!), ja hommaan kaikki ainekset Turun Kauppatorin salaattitonteista. Laatu on loistavaa ja mahtavaa, vaikkei luomua olekaan.

Myös mä odotan tänäkin kesänä eniten "oman" maan antimia: äiti ja isi viljelevät perunaa, salaattia, yrttejä, mansikkaa, porkkanaa, herneitä, vadelmia, viinimarjoja, omenoita jne., ja ne ovat tietenkin ihan parhaita. Ja taatusti luomua! :) Mitäs kaikkea te viljelette?

stellagee said...

turun tori on kyllä ihana. sorrille vaan terveisiä!

me viljellään seuraavia: perunaa, sipulaa, herneitä, papuja, maa-artisokkaa, retiisiä, punajuuria, japaninretikkaa, tomaatteja, maissia, kesäkurpitsaa, purjoa, pinaattia, lanttua, porkkanoita, mansikoita, vadelmia, boysenmarjoja, viinirypäleitä(!!), ruusukaalia, kukkakaalia, yrttejä ja salaatteja... ja varmaan vielä jotain muutakin, en muista. osa on kokeilua, mutta suurimmasta osasta on satoa monelta vuodelta. loppukesästä on aika hyvät oltavat.

Mikaela said...

Toi on nyt jo vähän epäreilua ;O) Mitenköhän Kallion kaksiossa saisi kasvatettua yhtään mitään ilman parveketta? Paitsi sitä mitä Kalliossa yleensä vaatekaapissa eli ruohoa...

Anna said...

Ai niin, viinirypäleet minä unohdin - vanhempani ovat vuosia kasvattaneet niitä, ja tosi hyviä ovat! Ne kyllä vaativat kunnon lämpökuorman, eli hellekesänäkin satoa saadaan yleensä odotella elokuun lopulle (siitäkin huolimatta, että paikka jossa köynnökset kasvavat, on todella kuuma!). Saa nähdä saadaanko tänä vuonna lainkaan rypäleitä kun on niin kylmää ja sateista.

Anu said...

Appelsiinien kanssa muuten pääsee vähemmällä vaivalla, kun ostaa sähkökäyttöisen sitruspusertimen.

Mä olen kovasti riemuissani siitä, että tänä vuonna mulla on aikaa käydä asioimassa Hakaniemen torilla ja kauppahallissa. Helsingissä pitää mennä sinne asti saadakseen kunnon torivihanneksia järkevään hintaan, Kauppatorin ja Vanhan kauppahallin valikoimat kun on hinnoiteltu turistiluokkaan.

Läheltäkin tietty löytyy, Fredantorilla on välillä vihanneskoju, jossa on ihan hyvät valikoimat, mutta niilläkin on hinnat aika tapissa.

Anu said...

Ja noista kotimaisista viinirypäleistä piti vielä sanoa, että ovat kyllä hyviä, mutta maistuvat oikeastaan enemmän mustikoilta kuin kaupan viinirypäleiltä.

Meillä isä on suunnitellut viinirypäleiden kasvattamista pihallaan, mutta hanke jäi näköjään tänäkin vuonna suunnitteluasteelle... heidän naapurillaan on ollut niitä kasvamassa useampana vuonna ja satoa on riittänyt maisteltavaksi meillekin.

stellagee said...

mikaela: heh, mökki on kyllä hieno asia olla ihmisellä. vaikka multasormius ei olekaan ihan mun juttu, vaan tuon puoliskon...

anna (ja anukin): oisko sulla jotain hyviä vinkkejä viinirypäleiden suhteen? me taistellaan aina sen kanssa, että mitä tehtäisiin. ja kauheinta kaikesta: jopa martat olivat neuvottomia!! kääk! meidän rypäleissä on runsaasti siemeniä...

anu: mä olen pohtinut sähkökäyttöistä puserrinta, mutta keittiön laskupinta on jo nyt tehokäytössä. samoin säilytystila. jäisi varmaan kaapin perukoille... ehkä sitten, kun mulla on unelmakeittiö.

ja helsingissä tosiaan on turhauttavan huono torivihannestilanne. siis hinnan suhteen. mä en taivu millään hakikseen asti vihannesten noutamiseen -- muuta kuin ehkä harrastusmielessä. fredan torilta tarttuu joskus joku satunnainen marjarasia, ei muuta.

Anna said...

Me ollaan kyllä syöty rypäleitä vain ihan sellaisenaan - toisinaan (hedelmä)salaatin osina tai brie-juuston kumppanina kyllä, mutta ei me mitään sen ihmeempää niistä ole tehty. Ne on niin lempeän makuisia (ja toisaalta harvinaista herkkua kuitenkin) ettei niitä ole esim. leivontaan käytetty.

Ja siemeniä niissä tosiaan on! Onneksi siemenet ovat sen verran pieniä että mä ainakin vaan nielen ne. :)

stellagee said...

meidän viime kesän sato oli yli 6 ämpärillistä, joten siinä saa vedellä brien poikineen ennen kuin ne tulee syötyä. joku säilöntämenetelmä olisi hyvä.

ehkä ahdistelen marttojen auttavaa linjaa taas; jos martat ei osaa neuvoa, niin mikä avuksi...