tag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post1887602001629903515..comments2024-01-22T03:36:56.875+02:00Comments on outrageous outings: vegivores.stellageehttp://www.blogger.com/profile/04407829443083884985noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-57472316682223520622010-12-04T12:28:15.715+02:002010-12-04T12:28:15.715+02:00birger jaarli, aiai, niin osuva kuvaus, hih. kaike...birger jaarli, aiai, niin osuva kuvaus, hih. kaikella rakkaudella tietysti, mutta tiedän täsmälleen mitä tarkoitat...stellageehttps://www.blogger.com/profile/04407829443083884985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-43075669673161242692010-11-29T20:11:36.075+02:002010-11-29T20:11:36.075+02:00Aamen. Musta tuntuu aina välillä, että jos joudun ...Aamen. Musta tuntuu aina välillä, että jos joudun vielä syömään yhdenkin vuohenjuustosalaatin, marssin keittiöön ja vedän kokkia lättyyn.<br /><br />Minä kaipaisin nimenomaan vaihtoehtoa "hippimestoille", kaikella rakkaudella tietysti. Olisi aivan mahtavaa mennä hyvään ja viihtyisään ravintolaan ja syödä maistuvaa ja ravitsevaa kasvisruokaa, eikä istua loisteputkivalaistussa pirttipöydässä itutätien kanssa katsellen seinillä olevia ryijytöitä.<br /><br />Tuo Chef & sommelier on kyllä testattava kunhan palajan kaupunkiin!Birger Jaarlinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-34250971213272734312010-11-26T09:00:24.360+02:002010-11-26T09:00:24.360+02:00min-a, samaa mieltä ja jos tämä trendi leviää tänn...min-a, samaa mieltä ja jos tämä trendi leviää tännekin, niin ehkä kasvisannoksia (ja jopa kokonaisia menuja, hui!) saa useammasta paikasta. nyt mulle ei oikeastaan tule mieleen jatkuvaa kasvismenumahdollisuutta kuin farangista ja chef & sommelierista...<br /><br />mutta vaikka mä uskon, että kysyntä ja tarjonta voisivat potentiaalisesti kohdata, pidän isompana syynä ihan ravintolapiirien asennetta: kasvisruokaa ei osata eikä oikein haluta valmistaa, koska sitä ei pidetä kiinnostavana kuin ihan marginaalisissa tapauksissa. tottakai monet asiakkaatkin ovat ihan samaa mieltä eli eivät tilaa kasvisruokaa edes periaatteesta. siksipä juuri mä olen jotenkin pikkuisen innostunut tästä trendistä, vaikkei se nyt mikään valtava liike olekaan...stellageehttps://www.blogger.com/profile/04407829443083884985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-13587163912885173642010-11-25T12:08:01.957+02:002010-11-25T12:08:01.957+02:00Olisi kyllä ihan huippua, jos (fine dining-) ravin...Olisi kyllä ihan huippua, jos (fine dining-) ravintoloiden listoille ilmestyisi edes YRITETTYJÄ kasvisvaihtoehtoja! Liian monesti lihansyöjä saa 200 g sisäfilettä ja kasvissyöjä... täytetyn munakoison tai vastaavan appeen, josta näkee keittiöpäällikön opiskelleen kasvisruokia 90-luvulla.<br /><br><br />Kasvisruokien valmistuksessa on ravintoloissa kaksi isoa ongelmaa: saatavuus ja tietotaito. Pähkinöitä, papuja ja soijatuotteita on saatavilla ympäri vuoden, mutta niitä näkee hävettävän vähän ruokalistoilla. Sesonkituotteiden, sienten ja juuresten käyttöä pitäisi lisätä, eikä mun mielestäni homma ole sen vaikeampi hoitaa, kuin että kirjoittaa listaan tyyliin "viikon kasvisvaihtoehto"; samalla tavoin kuin vuosikaudet on käytetty "päivän / viikon / kauden kala"-tekstiä, paitsi, että kala on muka helpompi mieltää kausituotteeksi.<br /><br><br />Kasvisruokailun lisääntyminen ravintoloissa on myös kysynnästä kiinni. Mitä enemmän tiettyä raaka-ainetta menee, sitä halvemmalla sen saa ostettua tavarantuottajalta. Ts. vaikkapa broileri on tänä päivänä jopa kymmenkertaisesti halvempaa kilohinnaltaan kuin soijasuikale, joten toki kannattaa panostaa tuotteeseen, jolla on parempi kate.<br /><br><br />Pointtina, että (paremman) kasvisruuan saaminen ravintoloihin on täysin mahdollista ja, ennen kaikkea, kasvavan kysynnän myötä perusteltua, mutta matkassa on monta tuotanto- ja myyntiteknistä juttua. Jos kasvisruualle löytyy sopiva markkinarako ja henkilökunnalta löytyy innostusta kokeilla uutta, varmasti yhä useampi mesta alkaa panostaa kasvisvaihtoehtoihin. Silti, ravintolat ovat bisnestä, ja jos kasvisruokia ei mene tarpeeksi, on ihan asenteesta kiinni, myydäänkö niitä miinuskatteella vai vaihdetaanko vähin äänin takaisin kannattavampiin vaihtoehtoihin.Min-ahttps://www.blogger.com/profile/00714510932284789150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-19167830128921579902010-11-25T09:05:58.874+02:002010-11-25T09:05:58.874+02:00ilona, niinpä, entisenä vegaanina tunnen tuskasi, ...ilona, niinpä, entisenä vegaanina tunnen tuskasi, ja edelleen tuntuu siltä, että jos haluan mennä ns. parempaan ravintolaan tai saada kohtuullista ruokaa normaalissa ravintolassa, on hyvä valita listalta kalaa kasvisten sijaan. ei niin, että kala olisi onnistuneemmin valmistettu vaan että siihen on edes hiukan panostettu.<br /><br />trendin tänne tuleminen todellakin helpottaisi ravintolaruokailua, mutta mun mielestä juuri tuo asennemuutos on olennainen. kun on saanut muutaman kerran pöytävarausta tehdessä palautteen, että "meillä ei sitten tehdä mitään kasvismenuja", tuo tuntuu lähinnä vallankumoukselta – erityisesti, kun joukossa on perinteisen ranskalaisen keittiön edustajia.<br /><br />ja kiitos! kivaa kun luet ja kommentoit.<br /><br />anu, mä kuvittelin kirjoittavani trendistä, jossa juuri näyttäisi olevan niin, että "eri mestat, tekijät ja syöjät" -jaottelu kyseenalaistuu. fine dining on monipuolisuudestaan huolimatta hyvin lihakliseinen ja -keskeinen, ja mä nyt tässä koitin kertoa trendistä, joka näyttäisi muuttavan sitä kenttää. ravintolamaailmassa moni trendi lähtee tuolta tasolta, etenee sieltä tavallisempiin ravintoloihin ja sitä kautta ruokailutottumuksiin.<br /><br />päätyykö tämä trendi turkulaisen ahtaajan lautaselle, on sitten eri juttu, kun eihän trendeistä tiedä. omalla kohdalla tällä on merkitystä toki erilailla kuin sinulla, koska en söisi koskaan mielenkiintoiseltakaan kuulostavaa lihaa, syön arkenakin paljon ravintoloissa ja ylipäätään söisin enemmänkin fine dining -mestoissa, jos kukkaro antaisi periksi.stellageehttps://www.blogger.com/profile/04407829443083884985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-28107072887700370962010-11-24T22:25:18.363+02:002010-11-24T22:25:18.363+02:00Mä en oikein näe pointtia tylsimpien lihakliseiden...Mä en oikein näe pointtia tylsimpien lihakliseiden ja kasvispainotteisen (trendi)keittiön asettamisessa toistensa vastapareiksi, kyseessä kun ovat käytännössä ihan eri mestat, tekijät ja syöjät. <br /><br />Mä luulen, että keskustelu ekologisesta/eettisestä ruokavaliosta junnaa paikallaan niin kauan kuin liha on sen keskiössä - se saa liikaa painoarvoa, oli se sitten "pakollista" tai kokonaan poissa lautaselta. Itse syön ravintolassa mielelläni lihaa, jos tarjolla on jotain sellaista, jota en kotonani tulisi helposti tehneeksi. Sillä ei kuitenkaan ole kovin paljon merkitystä kokonaisuuden kannalta, sillä syön (fine dining-)ravintoloissa aika harvoin.Anuhttp://www.iltapaiva.netnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-35289953427316547302010-11-24T18:05:49.822+02:002010-11-24T18:05:49.822+02:00Vegivorismi saisi kyllä rantautua Suomeenkin, kuul...Vegivorismi saisi kyllä rantautua Suomeenkin, kuulostaa oikein hyvältä. On tässä tietysti oma lehmä ojassa: itse olen vegaani ja tietysti toivoisin, että Helsingissä olisi enemmän ravintoloita, joissa vegaanivaihtoehdon kokkaamista ei pidettäisi ylitsepääsemättömänä esteenä. Jos kaikki annokset perustuisivat erilaisiin kasvisruokalajeihin, niin niistä olisi suhteellisen helppo koota annoksia vegeille ja vegaaneille. Lisäksi musta tuntuu, että se voisi olla hyvää asennekasvatusta niillekin aikuisille, jotka tietyn kasviksen nähdessään irvistävät inhosta, koska saivat traumoja jostain kouluruokalan salaatista, jossa kyseisen kasviksen tölkitetty/pakastettu/hillotettu versio esitti pääosaa. Vaikuttaa nimittäin joskus siltä, että (yleistys) suomalaisilla on ihan hillittömästi traumoja joistain kasviksista, joita olisi kuitenkin ihan hyvä syödä terveellisen ruokavalion osana (/yleistys). Ehkä niistä traumoista pääsisi eroon hyvissä vegevore-ravintoloissa syömällä. Tilityksen loppuun vielä kiitos hienosta ja inspiroivasta blogista.Ilonanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-60816058455020918532010-11-24T14:52:24.285+02:002010-11-24T14:52:24.285+02:00anu, sulta taisi unohtua tuosta listastasi pekoni ...anu, sulta taisi unohtua tuosta listastasi pekoni ja burgerit – mainitsinhan nekin esimerkkeinä lihasta...<br /><br />mutta kiitos toki itsestäänselvyyden toteamisesta – esitin hanhenmaksan ja sisäfileen käsittääkseni lihakliseinä – mutta pointtini perustui aika yleisesti hyväksyttyyn käsitykseen ravintolamaailmassa, jonka mukaan lihasta kohtuullisen/hyvän ruoan valmistaminen on keskimäärin helpompaa kuin kasviksista.stellageehttps://www.blogger.com/profile/04407829443083884985noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1175865105322722836.post-15932701996707427372010-11-24T13:44:43.461+02:002010-11-24T13:44:43.461+02:00Lihan valmistaminen ei välttämättä ole sen helpomp...Lihan valmistaminen ei välttämättä ole sen helpompaa kuin kasvisten, koska on muunkinlaista lihaa kuin hanhenmaksaa tai pihvejä, myös ravintoloissa.<br /><br />Mutta noin muuten kasvispainotteisuus on ihan tervetullut vaihtoehto.Anuhttp://ageingyoungrebel.infonoreply@blogger.com